BETT2016 inleds med studiebesök

IMG_3252

Denna vecka arbetar jag i London med Datorn i utbildningen som återigen gör en fullspäckad resa till BETT-mässan med studiebesök på skolor, olika temaspår, ett nordiskt seminarium och guidade visningar på mässan.

Jag kommer att ansvara för en grupp pedagoger med som valt spåret ”digital pedagogisk utveckling i skolan”. Hur tänker de brittiska kollegorna kring digital kompetens? Hur utvecklar de sin och elevernas digitala förmågor? Vad är målet och hur följer man upp arbetet på skol- och klassrumsnivå?

För att förbereda oss åkte jag och Lena Elfvingsson i ett strålande londonväder till Woodcroft Primary school och träffade rektorn, Mr Craig Tallon.

Craig berättade att han vill skapa förutsättningar för att använda IT i lärandet för att också höja förväntningarna på att IT ska användas i lärandet. Skolan använder Google Apps for education och tar emot elever från ålder 3 till 12 år, de flesta med ett annat modersmål än engelska. Det blir mycket spännande att se hur samtalet utvecklas när jag har med mig mina 18 deltagare!

IMG_3263

Inspirerande föreläsningar

Idag deltar nästan alla från Västerbotten i en seminariedag som Ricoh education satt ihop. Jag rapporterar från dagen via ett par inbäddade tweets 🙂

https://twitter.com/lenbys/status/426288332528955393

https://twitter.com/andreas_skog/status/426354664268128256

Höjdpunkterna var helt klart de inslag som handlade om lärande InnovateketJohn Steinberg och Abdul Chohan – inspirerade!

Örestads papperslösa gymnasium

Elever och lärare från Örestad imponerade idag med sina presentationer om sitt papperslösa (!) gymnasium. Under seminariet med DiU i Paris fick elever från fem olika skolor i norden berätta om hur de använder IT i lärandet.

I Örestad vill man skapa en skola utan väggar där elever tränas att bli ”connected learners”. Skolan är bara sex år gammal och liknar mer en modern arbetsplats, där man hjälper varandra att nå resultat via samarbete och digitala verktyg än en skola där både de lärande och lärandet många gånger stängs in och där digitala verktyg ses som ett komplement istället för ett fundament för lärande.

Det vore roligt att besöka skolan, men tills dess kan vi ta del av följande presentation.

#Bett14se börjar i Paris

Detta år börjar BETT-resan i Paris för de som deltar i Datorn i utbildningens studieresa tillsammans med bl a forskare och elever från de nordiska länderna. I Unescos högkvarter i centrala Paris tar vi del av tankar kring OECDs studier om Innovative learning environment väl sammanfattat av Jan Hylén i följande artikel.

Unescos högkvarter är byggt 1959 och andas fortfarande funkis och teak. Med på resan är många viktiga aktörer för it-utvecklingen inom skolan i Sverige. Lärarfacken finns representerade, liksom skolverket, SKL och skolpolitiker.

eiffel2_sv

 

Många av oss från Sverige imponeras av Norge som har ett Senter for IKT i utdanningen. Detta center för IKT samarrangerar tillsammans med DiU Scandinavia@BETT  – en dag där vi i norden möts på BETT-mässan, lyssnar till exempel från innovativa skolexempel och spanar mot framtidens lärande.

BETT-minnen

Efter en mycket intressant och givande Bettmässa summerar jag mina intryck från resan. Mitt mål var att få se nya IT-möjligheter och få prata med företag som säljer de intressanta prylar som vi använder oss av i arbetet på Skoldatatek – och det fick jag göra.

All devices” hör jag när jag tänker på Bett-2013. Det var många företagare som ville tala om att de strävar efter att vara är plattformsoberoende och att de tänker på såväl PC, Mac, iPrylar och Androidenheter. DEVICES är ett bra ord och BYOD, bring your own devices, har blivit ett begrepp. Det är enkelt att använda ordet ”device” eftersom vi inte har något lika bra ord som täcker lika mycket.

Vi pratade om vad vi kan säga istället för device, för det passar ju inte i alla sammanhang att svänga sig med engelska uttryck.  Jag slog upp ordet device och det kan översättas till utrustning, påhitt, anordning, apparat, knep, emblem, märke, figur, mönster, manick, uppfinning, devis, valspråk, plan. Själv ville jag börja skriva IT-pryl, eller it-pinal för att beskriva samma sak som device. Men det blir ju inte heller rätt. Det är stort att företagen planerar för att program ska kunna användas av så många som möjligt oberoende av vilken ”device” vi använder.

”The Cloud” och wifi för att kunna kommunicera med andra och mellan sina enheter var en självklarhet i samtalen med företagarna på Bett. Konstigt nog fanns inget wifi för oss besökande på mässan. Det påminde mig om hur beroende jag har blivit av molnet och wifi. Jag är van att kunna komma åt internet när som helst. När jag kom hem kändes därför dessa tjänster som lyx, på samma sätt som varmvatten kan kännas som lyx efter en vecka i fjällen.

Mässan var stor, ofantligt stor, men lättnavigerad. Den nya lokalen var mer logisk och det var trots alla besökare och en bra ljudmiljö, tack vare heltäckningsmattor. SEN, Special needs education, hette den avdelning jag mest befann mig i. I den tog jag flera varv och pratade med företagen. Varje gång fick jag reda på mer.

Program med talsyntes, daisyböcker, ocr, rättstavning, ordprediktion, bildstöd och annat som underlättar skolarbete och möjliggör kommunikation intresserar mig. ClaroRead Pro kommer med nyheter som möjlighet att skanna dokument som man kan skriva på, som på PaperPort, vilket är mycket efterfrågat. Vital kommer nu med bokstavsljudning inbyggt i programmet och en bättre skanning i ViTre. AppWriter Cloud är en allroundlösning för skolor som använder GoogleApps. Symwriter online tillsammans appen ger verkligen nya möjligheter till AKK.

Träningsprogram är också intressanta ifall de tränar specifika saker under en period och om de ett stimulerande moment i undervisningen. Den här gången fanns det inte lika många läromedelsförlag representerade. Men jag såg inte ett enda gott exempel, inte ens från svenska NoK. Jag gillar inte läromedel med inloggningar, där elevens resultat bokförs och det enda målet är att läraren ska få statistik av elevens arbete.
– Hur gör man om eleverna ska samarbeta, undrade jag.
– Ja, det finns uppgifter där de kan samarbeta och då bokförs resultatet på båda eleverna.
Ett sådant program skulle jag inte vilja använda i min klass. Vem vill då samarbeta med den som inte kan lika bra. Nej, fram för fler program som främjar samarbete.

Appar öppnas en i taget och de kan inte samköras på samma sätt som program i en dator, där talsyntes- och rättstavningsprogram används medan man skriver i ett skrivprogram. Det märks att företagen tittar på varandras lösningar. Nu eftersträvar alla talsyntes-appar även ocr och ordprediktion. IntoWords är klar med talsyntes, ocr och ordprediktion, men bara för iPad. ClaroSpeak planeras komma i första hand med ordprediktion. Predictable är en app med tal, prediktion och tecken för AKK.  Alla finns inte på svenska än, men CapturaTalk är den första android-appen med ocr, uppläsning och prediktion, samt LingApp som kommer att finnas till både android och ios.

Att dela med sig till eleverna före och efter lektionen var något många ville visa upp. Interaktiva tavlor och projektorer fanns det många av på mässan, men mitt minne är att de var fler för tre år sen. Projektorer är nu genomgående kortskjutande. En nyhet var projektorn från Ricoh, den som projicerade underifrån på tavlan. Nu fanns det många lösningar med skrivplattor och iPad kopplade till tavla eller dator och projektor. Läraren kunde tack vare trådlös uppkoppling till plattan vandra i klassen och styra innehållet på tavlan. Med hjälp av presentationsappar kan läraren ha halvfärdiga presentationer som utvecklas under lektionen. Dessa kan sedan sändas till eleven.

Smarta lösningar som möbler som slukar datorer, touchskärmar för rullstolsburna,  hållare och skydd för lärplattor av alla möjliga slag och laddningsställ i massor fanns det också på mässan. Det märks att möjligheter ska finnas för alla och att tillgänglighet är ett ledord.

Jag vill verkligen tacka Andreas och de andra Umeåborna för en välorganiserad resa. Så fort jag hinner återkommer jag med bilder från mässan. Lägger in dem som ett bildspel på den här sidan om det är möjligt.

/Britt Hansson i Boden

Publicerat i Okategoriserade | 2 svar

NLL

Bett.001Bilderna är fria att använda för den som har användning av dem. /Britt

New Line Learing Academy ligger i staden Maidstone. Tidigare hade de en hel del problem och skolan hade inte något gott rykte.

Nu har de slagit ihop flera skolor.
De satsar på tydligt ledarskap. Lärare och elever är hårt styrda.stoltaBett.030

20130130-144921.jpgDet var oerhört intressant att få se deras lokaler och lyssna på deras berättelser om skolan. Tyvärr blev det lite väl mycket information och det var inte så lätt att förstå allt de sa. Det är inte så mycket jag minns en vecka efteråt.

Gymnastikläraren från Sverige var suveränt duktig.

Det jag minns bäst från skolan är lokalerna och det vi pratade med varandra om när vi vandrade runt. Vi pratade om hur välordnat allt var, om ordspråken på väggarna, hur välskött allt var, om elevskåpen, om anpassade ämnesrum, om färgsättningen, om trapporna, om takhöjden, om skolledningen, om eleverna i skoluniform, om matsalen, om luftigheten, …

… men framförallt pratade vi om att eleverna inte fick använda sina datorer på prov. Då får de skriva för hand. Det ville vi att de skulle ändra på. Skolan har en-till-en, men vi undrade hur långt de hade kommit med användningen.  Bett.002

Vi pratade och om ljudnivå och koncentration i de stora klassrummen utan väggar. Där två klasser undervisades samtidigt.

WORK HARD BE NICE!

Bett.005Bett.006

Bett.010Ö Bett.011 Bett.012  Bett.015Bett.014 Bett.016 Bett.017 Bett.018

Överallt fanns ordspråk som skulle påminna eleverna
om att de har chansen att lyckas med sin skolgång och sitt liv.
Bett.007
WHAT DOES IT MEAN?
– If you are not here, you cannot succeed
– Being able to handle difficult situation
– Would you employ you?
– Earning more money
– Have a better lifestyle
– Impact on family and wider community

Skärmklipp2Skärmklipp

/Britt Hansson, Boden

@BETT

Hello!

Nu ar jag pa BETT-massan – antligen!

Har mottes jag av monter efter monter som visade hur man kan anvande IT i skolan. Manga visade hur man kunde visualisera med hjalp av kameror, laroplattforamar, interaktiva hjalpmedel med tillhorande mjukvaror.

Jag som jobbar med vuxna som laser pa distans har framst blivit inspirerad mer an att jag fatt upptacka nya hjalpmedel. Film, blogg, wikis etc maste komma in i larandet

Runt om i flera monterar pagar ocksa demonstrationer, sma forelasningar. Och i mitten av mass-hallen har Microsift byggt upp en arena, the BETT-arena. Dar lyssnade jag just pa en 15 min forelasning av kanda Vic Goddard, som holl ett pep-talk kring vilken skillnad man gor som larare.

/Simon Skog larare NTI-skolan Umea